Bereken je tuinscore met "Mijn Tuinlab"

Hoe scoort jouw tuin op het vlak van natuurdiensten en natuurvoordelen? Welke vogels of vlinders kan je in de buurt waarnemen? En wat zou je eventueel kunnen doen om bijvoorbeeld meer vlinders aan te trekken, of de tuin te verbeteren? Je kan het nu te weten komen via een nieuwe online toepassing, mijntuinlab.be.

Privétuinen nemen maar liefst 9 procent van de oppervlakte van Vlaanderen in, en hebben dus heel wat potentieel voor de natuur: daarom lanceren Natuurpunt, het Kenniscentrum tuin+ van de Erasmushogeschool Brussel en KU Leuven samen het online platform Mijn Tuinlab.

Mensen voelen zich vaak machteloos als het gaat over biodiversiteit of klimaatverandering, maar als je een tuin hebt, kan je al een verschil maken!

Deelnemen 

Deelnemen is eenvoudig. Je gaat naar de website mijntuinlab.be en logt daar in. Daarna vul je een eenvoudige vragenlijst in over je huidige tuin, waarna je een score krijgt. Die score is opgemaakt uit 7 verschillende onderdelen, zoals bestuiving, waterbuffering, voedselproductie, temperatuurregulatie, luchtkwaliteit, biodiversiteit en opslag van CO₂. 

Elk van deze punten heeft uiteraard zijn functie voor de natuur en het klimaat, maar ook voor onszelf: denk maar aan verkoeling in warme zomers, of meer vogels of vlinders in de tuin.

Cliché doorprikt: een strakke tuin kan perfect.


Ik deed de test voor mijn eigen tuin en was aangenaam verrast.

De score wordt opgesplitst in 7 natuurvoordelen:

  • Bestuiving
  • CO2-opslag
  • Biodiversiteit
  • Luchtkwaliteit
  • Waterbuffering
  • Voedselproductie
  • Temperatuurregulatie
Je kan op elk van deze onderdelen dan verder klikken om tips te krijgen om dat onderdeel te verbeteren. Leuk!

En er is meer: je ontvangt een hele resem tips om je tuin nog verbeteren.En hij doorprikt meteen een cliché: "Je hoeft zeker geen grote werken te doen, of je tuin laten verwilderen. Een tuin kan ook strak zijn en dienstbaar voor de natuur. Kleine ingrepen kunnen al impact hebben: kies bijvoorbeeld voor een waterdoorlatende verharding, zo kan de regen beter in de grond dringen, wat goed is voor het grondwaterpeil, tegen wateroverlast, en voor meer verkoeling in hete zomers.

Tegelijk kom je te weten welke vogels en vlinders er in je buurt vaak worden waargenomen, van houtduif over atalanta's tot pimpelmezen of spechten.


Je hoeft je tuin niet te laten verwilderen. Een strakke tuin kan ook dienstbaar zijn voor de natuur.

 

Onderzoekers willen onze tuinen beter begrijpen

Het gaat zeker niet alleen over biodiversiteit: onderzoekers willen beter leren begrijpen welke natuurvoordelen onze tuinen bieden. En met die gegevens willen ze aan de slag. "Je kan een laagdrempelig onderzoek doen naar natuurvoordelen, en vervolgens nadenken over ingrepen die nodig zijn om je tuin klimaatproof te maken en een hogere score te halen", zegt An Steegen van KU Leuven daarover.

Het platform is ook geen statisch gegeven, benadrukt Wouter Vanreusel: naargelang de gegevens worden aangevuld, zullen die ook gedeeld worden. "Je zal je eigen tuinscore kunnen vergelijken met de statistisch gemiddelde Vlaamse of Brusselse tuin. De gegevens over vlinders van Natuurpunt zullen naast de informatie over tuinen van KU Leuven worden gelegd." Zo kan je b.v. te weten komen hoeveel vlinders je hebt in verhouding tot jouw gemeente.

 

Bron: VRT NWS, Michaël Torfs

To plant a garden is to believe in tomorrow.

keyboard_arrow_up
Website by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x