Is een ecologische tuin een wilde tuin?

Ik krijg regelmatig de vraag of een ecologische tuin dan een wilde tuin is.

Daar antwoord ik je graag op want het is iets wat me heel nauw aan het hart ligt!


Het is namelijk een groot misverstand dat ecologische tuinen persé wilde tuinen zouden zijn of er onverzorgd uit zien.Een ecologische tuin kan er evengoed héél verzorgd bij liggen!

Of dat cliché dat een ecologische tuin een wilde natuurtuin moet zijn waar planten en dieren voorrang hebben op de mens die erin leeft. Je tuin blijft nog steeds dat stukje aarde waar jij jouw eigen paradijs van mag maken om ten volle van te genieten.

Het is mijn persoonlijke missie om dat misverstand de wereld uit te helpen dus ik ben erg blij als een nieuwe klant ernaar vraagt! Want dan kan ik uitleggen hoe ik dat zie!

Het stoort me dan ook vaak enorm dat mensen die geen zin hebben om hun tuin in 'orde' te zetten, dat ze daar dan maar de term 'ecologisch'  op plakken. Wat nog veel te vaak gebeurt naar mijn zin! 


Ik wil graag ecologische tuinen ontwerpen die zich op een level hoger bevinden, als een plekje vol schoonheid waar je tot rust kan komen. Ik kan zo genieten van schoonheid, zowel van planten maar evenveel van mooie vormgeving van de architectuur. Maar ook in tuinen kan dat evengoed door de mooie vormgeving en lijnen, net als sommige mooie huizen, architecturaal een pareltje worden zodat dat 'kunst wordt genoemd. 

Zonder dan ook weer in de blazé sfeer te belanden. Een tuin dient niet om mee te stoefen (vind ik zelf). Een tuin dient om van te genieten. Maar als je houdt van mooie lijnen (net als ik) dan is het toch heerlijk om die te zien in je tuin?

Daarom probeer ik altijd sterke lijnen te tekenen in het ontwerp, vaak gebaseerd op de gulden snede, waar ik verzot op ben.

Ik toon je in de link hieronder een aantal  van mijn recente ontwerpen om je een idee te geven, misschien geeft je dat een idee wat ik bedoel. Dat probeer ik je ook te leren in de cursus. Het is fijn om te zien hoe iédereen dit kan, met een beetje tips en tricks en een beetje de kunstenaar in jezelf naar boven halen. Ik zie het telkens weer gebeuren in workshops en ook in de online cursus. Heerlijk om te zien!


De mate van verzorgdheid en het ecologisch gehalte van de tuin staat volledig los van elkaar.

Eigenlijk zou je aan een ecologische tuin niet meteen kunnen zien dat het ecologisch is, omdat die minstens even verzorgd kan eruitzien als een klassieke tuin, tenzij je wat beter kijkt en de principes doorhebt die ik je leer in de lessen (bodem bedekt houden, gelaagdheid, geen chemische bestrijdingsmiddelen natuurlijk maar dat zie je niet altijd, interessante planten voor bijtjes, variatie in soorten en hoogte, ...). Je leert meewerken met de natuur in je tuin wat het je véél makkelijker maakt, én aangenamer.


En natuurlijk is het vaak niet haalbaar of ook niet nodig om alles super netjes te houden. Ik vind 'on'kruid zeker tolereerbaar op bepaalde plekken. Ik vind 'wild' ook mooi maar dan wel op bepaalde plekken en daar waar ik het écht bedoeld heb. Vaak heb ik het dicht bij huis graag verzorgd en kan het verderaf wat minder strak of wat minder intensief (bv. minder bloemenborders). Zo kan ook net het contrast tussen een strak geschoren haag en een wild groeiende struik heel mooi zijn. Of het contrast tussen een mooi kort gemaaid gazonpaadje met hier en daar wat mooi vormgegeven stroken langer gras. Dat is 'bedoeld wild' en dat vind ik dan weer net wel heel erg mooi.


Het is heel persoonlijk hoeveel tijd je wil besteden aan je tuin en hangt ook af van de grootte van je tuin, de levensfase waarin je zit (kan dus veranderen), en nog zoveel zaken. Daarom is het belangrijk de beplanting aan te passen hieraan en de intensiteit van het 'onderhoud' of beheer van de tuin aan aan de tijd die je kan en wil besteden in je tuin. Het moet vooral plezierig blijven om in je tuin te blijven. We moeten zeker vermijden om 'slaaf' te worden van onze tuin, dat kan helemaal niet de bedoeling zijn van onze tuin. Dan kies je beter voor andere groenvormen die minder intensief zijn qua onderhoud en waardoor het dus wel haalbaar is om het mooi te houden.


Wil je graag meer weten over hoe jouw tuin eruit zou kunnen zien?

Heb je nog een vraag?

Laat het mij weten!


Warme groet

SofieTo plant a garden is to believe in tomorrow.

keyboard_arrow_up
Website by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x