Online Atelier Tuinontwerp

Wil je graag zélf je tuin ontwerpen?

Heb je zin om een plan te hebben voor je tuin? Een rode – groene – draad waarmee je handvaten hebt om echt aan de slag te gaan in je tuin. Sta je te popelen om echt zelf aan de slag te gaan met vormen en lijnen voor je tuin? Wil je het kunnen doen wanneer jij het zelf kiest en vind je online leren wel een fijne manier om aan de slag te gaan? Dan is dit online atelier tuinontwerp waarschijnlijk iets voor jou!

Ontwerp je eigen tuin

Geef al je wensen voor je tuin zélf vorm en kleur! In deze online cursus krijg je alle professionele begeleiding die je kan wensen om een prachtig tuinplan te maken. Start nu met deze online cursus en je hebt binnen 2 maanden je tuinplan in handen. 

Online Atelier Tuinontwerp  Tuinontwerpcursus tuinontwerp leuven tuinarchitectuur tuinplan


Online mét begeleiding

Je kan volledig op je eigen tempo aan de slag kan gaan met het maken van je tuinplan. Je ontvangt begeleidende mails die je in beweging zetten naar de volgende stap. Alle stappen zijn makkelijk en behapbaar: iedereen kan dit! 

Je ontvangt ook het boek 'Zet je tuin in beweging, een tuindagboek en een werkboek vol tips en handige weetjes om meteen toe te passen in je eigen tuin.

Je hebt ook toegang tot een gezellige community waar je al je vragen kan stellen. Het is de bedoeling dat je niet blijft zitten met je vragen! 

Eén keer per week houden we een 'live' feedback moment waar je al je vragen kan stellen. Alles wijst zichzelf. En als je een vraag hebt, kan je altijd bij mij terecht.Je doet het niet alleen!

De acht modules zijn de basis van deze online cursus maar de grootste waarde zit 'm in het feit dat we SAMEN elk onze eigen tuin gaan ontwerpen en vorm geven. We komen (ongeveer) wekelijks samen in het Online Atelier Café (in zoom) om je tuin te bespreken en vragen op te lossen. We gaan samen tuinen en kwekerijen bezoeken. Je kan aansluiten bij een 'live' workshop of co creatie voormiddag rond de échte tafel.  Jij vormt mee de gezellige tuinfamilie die we maken rond het Online Atelier Tuinontwerp. Alle ideeën en suggesties zijn daarvoor altijd heel erg welkom!

Aanpak

De online cursus bestaat uit 8 modules die telkens opgebouwd zijn met een video, tekst, foto’s en voorbeelden, handige tips. Hiermee kan je op je eigen tempo aan de slag met je tuin. Je krijgt meteen toegang tot àlle informatie gedurende 12 maanden (of ook langer indien je dat graag wil).

In deze cursus is de focus op het creëren van een ecologische droomplek van je tuin waar de natuur (en jij ook!) helemaal tot leven komt.

We bouwen het stap voor stap op. Het is laagdrempelig en voor iedereen haalbaar om je eigen tuinplan te tekenen. De eerste vier modules focussen we op het zoeken en vinden van de juiste vormen en lijnen. Tijdens de volgende vier modules vullen we het tuinplan in met planten en duurzame materialen. Ontwerp je eigen tuin en je hebt een helder tuinplan met een volledig plantenplan op 2 maanden tijd. 


Bibliotheek met ecologische informatie

Het Online Atelier Tuinontwerp zit daarnaast boordevol extra informatie over ecologische tuinen: interessante plantenlijsten, makkelijke plantencombinaties die je meteen kan kopiëren in je eigen tuin, informatie over materialen en hoe je bijvoorbeeld zelf een vijver kan aanleggen. 


Online Atelier Cafés

We komen bijna wekelijks samen - online in zoom - om een bepaalde module, een bepaald tuinthema of jouw tuin te bespreken. De opnames zijn nadien ook beschikbaar als je er niet live kan bij zijn.


Begeleiding

Ik ben Sofie, oprichter van Tuinen in Beweging en ik begeleid deze cursus. Ik heb met mijn master in de bio-ingenieurswetenschappen een hart voor al wat leeft en met mijn jaar opleiding tot tuin- en landschapsarchitect (her)ontdekte ik de kunstenaar in mezelf om met planten mooie vormen en lijnen te maken. Ik ontwerp sinds 2007 tuinen van mijn klanten met hart en ziel. 

De voldoening die ik krijg bij het ontwerpen van een tuin is groot en net dat gevoel wil ik graag doorgeven. Als jij jouw eigen tuin zelf graag wil ontwerpen, maar je weet niet goed hoe eraan te beginnen, dan is deze cursus geknipt voor jou! Ik geef jouw handvaten om dit te doen op een makkelijke én aangename manier.

Je doet het dus niet alleen. Ik ga 12 maanden met jou en je tuin mee op pad. Je kan je tuinvragen doorsturen en die ik beantwoord met veel plezier via extra video's, met tekst en uitleg en in de online meetings.


Wat mag je verwachten?

 • Binnen 2 maanden heb je je tuinplan in handen. Dit is de start van je droomtuin.
 • 8 online videomodules onder professionele begeleiding en praktisch advies om in je eigen tuin toe te passen
 • Inspirerende ontdekkingstocht in de tuin waarbij je gaandeweg de  ontwerpprincipes leert en toegepast ziet
 • Kleine en haalbare huiswerkopdrachten die je stap-voor-stap in beweging zetten naar een mooiere tuin
 • Op een aangename manier en op je eigen ritme verandering brengen in je tuin
 • Een nieuwe frisse wind laten waaien door je tuin, als een aangenaam briesje waar je zo van geniet
 • Je doet de modules op je eigen ritme en kan ze gedurende 1 jaar oneindig aantal keren herhalen
 • Je ontvangt voor elke module een begeleidende mail tijdens de eerste cyclus dat je start, op het ritme van de maan (omdat dat een heel natuurlijk ritme is)
 • We voorzien ook elke week een interactief online moment tijdens de cyclus waarbij je vragen kan stellen zodat je zeker in beweging blijft. Dat bestaat uit een inhoudelijk thematisch deel (+/-30min) en vragen stellen.
 • Een jaar lang toegang tot deze cursus om je plan helemaal te verfijnen tot het hélemaal goed zit. (ook nog verlengbaar als je dat graag wil)
 • Ik maak het je zo makkelijk mogelijk met eenvoudige tips & tricks en superhandige lijstjes zodat je op een simpele manier grote stappen kan zetten in je tuin.


Inhoud van de acht modules


Online Atelier Tuinontwerp  Tuinontwerpcursus zelf je tuin ontwerpen tuinontwerp leuven tuinarchitectuur tuinplan tuin ontwerpen ontwerp je tuin online cursus

Module 1: Opmaak van het basisplan van je tuin

Dit is de START van je tuinplan: het basisplan! We gaan opmeten,  afmeten, het noorden zoeken, bekijken wat er is en wat kan blijven en wat niet: de essentie overhouden.

Module 2: Het droomkabinet

We gaan je dromen, wensen en noden voor je tuin kristalhelder krijgen.

Module 3: Opmaak vlekkenplan

In deze module gaan we alles een plek geven in je tuin.  Alles een plek met een vlek.

Module 4: Vormen en lijnen

In deze module gaan we vormen geven aan het vlekkenplan: logische en aangename vormen die een mooi samenhangend geheel vormen.  

Module 5: Invulling met materialen

We zoeken antwoorden op vragen als:Welke materialen kies je voor je terras, voor paadjes, voor afboordingen, ... ? Waar hou je best rekening mee bij de materiaalkeuze?

Module 6: Plantenwensen

Welke planten zie jij graag? Welke planten passen in jouw tuin? Welke planten zouden het goed doen in je tuin? 

Module 7: Planteninvulling

In deze module krijg je tips en handvaten om stap-voor-stap aan de slag te gaan met de planteninvulling.

Module 8: Stappenplan naar realisatie

Een laatste maar belangrijke stap in de realisatie van jouw droomtuin,is het maken van een stappenplan. Dit uitwerken geeft enorm veel rust in het hele proces.
15 redenen waarom deze cursus tuinontwerp iets voor jou is:


 • Je wil graag iets veranderen aan je tuin.
 • Je wil zélf nadenken over de invulling van je tuin.
 • Je droomt er nu al van hoe het zou zijn als je tuin eindelijk zou zijn zoals in je dromen.
 • Je bent op zoek naar een betaalbare manier om je tuin om te vormen naar jouw droomtuin.
 • Je wil graag dat je tuin er mooier uitziet op een haalbare manier.
 • Je kan wel wat hulp gebruiken om een harmonisch geheel te maken van al je wensen voor je tuin.
 • Je bent op zoek naar een ecologische aanpak en meewerken met de natuur.
 • Je wil graag een bijdrage leveren tegen de klimaatopwarming en voor meer biodiversiteit in je tuin.
 • Je wil graag wetenschappelijk onderbouwde informatie krijgen en duurzame oplossingen.
 • Je bent op zoek naar handige plantenlijstjes.
 • Je wil wel maar je weet niet hoe.
 • Je wil graag méér genieten en minder werken in je tuin.
 • Je ontdekt hoe je met je tuin je geluksniveau verhoogt.
 • Je bespaart tijd, geld en frustratie.
 • Je vindt op een makkelijke manier je weg naar geschikte planten en mooie oplossingen.
 • Je wordt lid van onze fijne community.

Online Atelier Tuinontwerp  Tuinontwerpcursus zelf je tuin ontwerpen tuinontwerp leuven tuinarchitectuur tuinplanStartdata

De cursus start wanneer jij je hebt ingeschreven! Meteen na het inschrijven kan je van start gaan. We doorlopen de 8 modules in twee maanden. 

Alle modules staan en blijven voor jou ter beschikking gedurende 1 jaar. Of langer als je daar behoefte aan hebt. Je hebt dus ruim de tijd tot alle informatie, dus je kan het opnieuw en opnieuw doen, totdat je tuinplan hélemaal goed zit. 

Het is écht mijn bedoeling dat je deze cursus kan doen op jouw eigen tempo. Ik geef je regelmatig inspiratie en ideeën om mee aan de slag te gaan zodat je in beweging blijft.

We komen wekelijks ook live online samen in een gezellige groep om bepaalde thema's te bespreken of vragen te beantwoorden waar je mee zit.

Daarnaast kan je je inschrijven om deel te nemen aan tuinbezoeken, co creatievoormiddagen, workshops, e.d.Als je bent ingeschreven, dan krijg je meteen toegang tot de hele cursus 

én ik stuur je ook begeleidende mails die je stap-voor-stap door alle modules leiden.
Ben jij klaar voor een mooie tuin? Let’s do this!Heb je nog een vraag over het Online Atelier Tuinontwerp ?

Twijfel je nog? Stuur me een mail en ik geef je een eerlijk antwoord of dit iets voor jou is.

Veelgestelde vragen


Dit vertellen klanten...


Stap per stap mijn tuin creëren

“Het kiezen voor online Atelier Tuinontwerp heeft me de mogelijkheid om mijn tuin te mogen ontwerpen op mijn eigen ritme. Met de nodige feedback en tips van Sofie kan ik mijn eigen ideeën creëren, om zo tot een ontwerp te komen waarin ik  me verbonden voel met wat ik nodig heb in mijn tuin. Het is stap per stap iets creëren,  om zo in een natuurlijk proces iets te laten groeien wat haalbaar is en er zo alles eruit te halen wat ik graag wens. Het is een tuin creëren waar ik ten volle mag van genieten. Het is iets creëren dat voor elk seizoen iets leuks en moois te beleven valt en waar ik helemaal te rust mag komen. Het online Atelier tuinontwerp werkt ook op het ritme van de maan, dit vind ik ook een heel mooi gegeven. 

Ik heb de modules nog niet volledig afgewerkt, maar ik kan meedelen dat het heel leuk traject is om het te doen en ik kijk ernaar en ik ben benieuwd naar mijn eind ontwerp.”        - Katrien


Het OAT is voor ons de ideale formule!

“We waren al een tijd op zoek naar iemand die ons kon helpen met een tuinplan.

Maar welke tuinarchitect had de juiste stijl, wat zou het weer kosten en vooral: zou hij of zij wel naar onze noden luisteren?

Toen zag ik het Online Atelier van Sofie voorbij komen...de ideale formule voor ons: we kunnen onze plannen samen als koppel uitwerken en kiezen zelf het moment. Je krijgt heel wat kennis aangereikt maar in behapbare stukken. De afwisseling tussen filmpjes en oefeningen maakt het interessant en als je vragen hebt, is Sofie bereid om extra te helpen. Zij geeft op een rustige manier les en geeft je zo ook het vertrouwen om verder te doen.

We zitten nog maar halverwege in de cursus, maar we hebben nu al het gevoel dat het een tuin wordt waar we ons goed in zullen voelen, met een natuurlijk karakter en veel gezellige plekjes. “     - LieveHet voelt fijn dat je telkens benadrukt dat het op ons eigen tempo kan! 

"Het stappenplan waarmee je de hele cursus doorloopt, voelt heel veilig en 'hoopvol'. We hebben het idee dat we het gaan kunnen ;-) Mijn man en ik vinden het heel fijn om samen na te denken over de tuin die we ooit graag zouden willen ;-) Door jouw duidelijke en uitgebreide antwoord op onze specifieke vragen, en ook door de online meetings, worden we elke keer geïnspireerd om verder te denken en ons plan uit te werken. We vielen even wat stil door het nieuwe schooljaar en alles wat in deze tijd opnieuw op gang komt (hobby's kinderen ...) maar we hebben er nog steeds zin in! Het voelt fijn dat je telkens benadrukt dat het op ons eigen tempo kan! Want met drie jonge kinderen blijft deze uitdaging toch ook wel af en toe een tijd liggen en om 's avonds dan nog voldoende energie te vinden om er nog eens stevig aan door te werken ..."

"Ik ben heel tevreden met het tuinplan dat we tekenden en knipten en plakten. Ik doe dat heel graag, dus een fijne suggestie van jou om die zelf uit te knippen 'dingetjes' te voorzien!  Dat vinden we al een echte grote stap. Ik had niet gedacht dat we daar zelf toe zouden komen. Ik heb wel het idee dat je sommige stappen echt soms een tijd moet laten rusten. Dan kijk ik weer een hele tijd rond als we gaan fietsen of wandelen, zoek ik vanalles op via Pinterest ... en dan nemen we het na een tijd weer op en dan voel ik wel dat er weer nieuwe ideeën komen of dat het plaatje stilaan nog meer klopt."

"Er valt zoveel te vertellen over allerlei zaken die met het aanleggen van een tuin te maken hebben. Bij elke stap komen er nog wel enkele vragen bij ons op. Het is fijn dat er op dat moment door jou een antwoord wordt voorzien, of dat je ons kan doorverwijzen naar iets wat je al eerder hebt uitgewerkt."

"Ik kan deze cursus zeker aanbevelen. Ik vind de stapsgewijze opbouw heel fijn en ook rustgevend. Een grote klus (het zelf ontwerpen en maken van een tuinplan) blijkt dan ineens toch een haalbare kaart voor mensen met weinig kennis rond het ontwerpen van een tuin, maar wel met een klein beetje groene vingers. Wij vinden het ook heel mooi hoe je op verschillende manieren input brengt: beknopte info aan het begin van elke module, maar via andere wegen (lerend netwerk met heel wat verschillende boeiende thema's, zoom-meeting, apart filmpje voor het beantwoorden van nog een extra vraag ...) krijg je dan nog heel wat extra informatie die je met een 'gerust' gevoel naar de volgende module brengt."                -  H. Camps

Online Atelier Tuinontwerp  Tuinontwerpcursus zelf je tuin ontwerpen tuinontwerp leuven tuinarchitectuur tuinplan tuin ontwerpen ontwerp je tuin online cursus


Online Atelier Tuinontwerp  Tuinontwerpcursus zelf je tuin ontwerpen tuinontwerp leuven tuinarchitectuur tuinplan tuin ontwerpen ontwerp je tuin online cursus

Ik neem trots de complimentjes in ontvangst over mijn tuin. 

“Het liefst had ik Sofie mijn tuin laten ontwerpen, vanwege de afstand hebben we dat niet zo georganiseerd. In plaats daarvan heeft Sofie mij haar Online Atelier aangeraden, en bij het doorlopen daarvan werd ik steeds enthousiaster.

Het is erg leuk om je eigen droomtuin te kunnen ontwerpen.

Duidelijk en gestructureerd, maar niet dwingend, neemt Sofie je mee door het proces om tot een mooi plan te komen. Daarbij heb je al veel plezier en ontdek je misschien zelfs meer over jezelf naast je voorkeuren die tot je persoonlijke tuinplan leiden.

En zo merkte ik dat mijn tuin op deze manier een reflectie van mij en mijn verlangens wordt, een tuin waar ik persoonlijk heel blij van word.

Daarnaast kreeg ik ook veel tips over onderhoud en welke plantensoorten te kiezen, je kunt ook altijd vragen stellen waarop je uitgebreid antwoord krijgt.

Ik ben heel blij dat het zo gelopen is en ik begonnen ben aan dit avontuur, het geeft mij veel voldoening en ik neem trots de complimentjes in ontvangst over mijn tuin. Een tuin die nog volop aan het groeien is en waar nog genoeg mag ontstaan. Mijn tuin is dan ook behoorlijk groot.” - Carla van Veen - BlijleveHet proces is een aangename mix van heel praktische concrete opdrachten en dromerijen

“In het online tuinatelier van Sofie word je stap voor stap meegenomen in een proces, met een aangename mix van heel praktische, concrete opdrachten en dromerijen. Ze zorgt ervoor dat je je bewust wordt van wat jouw tuin tot een droomtuin kan maken en wat hierin voor jou belangrijk is. Hierbij word je geholpen om te komen tot een eigen stijl en zaken te overwegen waar je zelf niet aan zou denken. Wat ik persoonlijk heel fijn vind, is dat Sofie het hele proces in verband brengt met het grotere geheel waarin we leven: de elementen aarde, water, vuur en lucht, de maancyclus, de zintuigen, de seizoenen en de noodzaak tot het zoeken van duurzame oplossingen. Dat maakt dat het hele proces dieper gaat en verder reikt dan het uiteindelijke resultaat.”       - IngridExtreem warm aanbevolen dit Atelier!

“Het Online Atelier Tuinontwerp is veel voor de prijs van één. Het is natuurlijk een cursus, en dus leerde ik veel bij over tuinen, ruimte, plannen en planten. Maar de echte meerwaarde zat hem in de ‘nevenwerkingen’. Het gaandeweg zelf ontdekken en definiëren wat we eigenlijk wilden, op ons eigen tempo en goed begeleid. ‘We’, want het was heerlijk om het hele gezin bij de oefening te betrekken en ieders dromen te kunnen meenemen. Ook mijn eigen creatieve kant werd nog eens uit de kast gehaald (van mijn kindertijd geleden, die voldoening van een kleurpotlood op papier!).

Voor wie zelf ‘iets met de tuin wil doen’, maar nog niet goed weet wat, wanneer, en of je al dan niet een tuinarchitect nodig hebt, is het Atelier de ideale en laagdrempelige manier om het niet langer (want dat leidt misschien tot eeuwig) uit te stellen. Ook als hierna blijkt dat je project toch je eigen kunnen overstijgt, is het geen verloren moeite. Het wordt dan waardevolle input voor Sofie om verder mee aan de slag te gaan bij haar professionele ontwerp, en dat maakt de dialoog met haar veel vlotter. Het is ook gewoon een pak opwindender om je interne ontwerper wat op te voeden en mee aan de (teken)tafel te zetten, dan aan iemand te zeggen: ‘Dit is het terrein. Maak er maar iets moois van!’ Extreem warm aanbevolen dit Atelier!”                    - Kristien


Het OAT is de weg naar een mooi en behapbaar tuinplan!

“Er beweegt wat in Sofie’s online tuinatelier. Ze neemt je virtueel bij de hand en begeleidt je stap voor stap van idee naar uitwerking. In het atelier sta je eens écht stil bij je droomtuin, met veel zin voor een realistische invulling. Sofie moedigt aan, zonder te forceren. Ze geeft ecologische inspiratie, maar legt niets op. Een obstakel? Geen probleem, je stelt je vraag in het forum of het online tuinatelier en Sofie antwoordt vanuit haar kennis. Die schat aan actuele kennis vind je ook terug in de plantenlijsten, schema’s, voorbeelden enz. Dankzij een mix van informatie en interactie krijg je de juiste trigger naar een mooi en behapbaar tuinplan!”        -   InesIk neem trots de complimentjes in ontvangst over mijn tuin. 

“Het liefst had ik Sofie mijn tuin laten ontwerpen, vanwege de afstand hebben we dat niet zo georganiseerd. In plaats daarvan heeft Sofie mij haar Online Atelier aangeraden, en bij het doorlopen daarvan werd ik steeds enthousiaster. Het is erg leuk om je eigen droomtuin te kunnen ontwerpen.

Duidelijk en gestructureerd, maar niet dwingend, neemt Sofie je mee door het proces om tot een mooi plan te komen. Daarbij heb je al veel plezier en ontdek je misschien zelfs meer over jezelf naast je voorkeuren die tot je persoonlijke tuinplan leiden.

En zo merkte ik dat mijn tuin op deze manier een reflectie van mij en mijn verlangens wordt, een tuin waar ik persoonlijk heel blij van word. Daarnaast kreeg ik ook veel tips over onderhoud en welke plantensoorten te kiezen, je kunt ook altijd vragen stellen waarop je uitgebreid antwoord krijgt.

Ik ben heel blij dat het zo gelopen is en ik begonnen ben aan dit avontuur, het geeft mij veel voldoening en ik neem trots de complimentjes in ontvangst over mijn tuin. Een tuin die nog volop aan het groeien is en waar nog genoeg mag ontstaan. Mijn tuin is dan ook behoorlijk groot.”                - Carla van Veen - BlijleveWat een plezier is het om er mee bezig te zijn!

"Ik ben nog volop bezig aan mijn eigen tuinontwerp via het Online Atelier van Sofie.  Maar wat een plezier is het om er mee bezig te zijn!! Stap per stap, zoals het is aangegeven in de verschillende modules.  

Als je graag kijkt, graag observeert en jezelf hiervoor de tijd wil geven is dit iedereen aan te raden. Je bent actief bezig met je tuin en zo weet je ook wat je écht belangrijk vindt. Het wordt meer dan een tuinplan, het wordt je eigen creatie. Althans, zo voel ik het aan.  

En als je twijfelt, is er Sofie die je helpt. Je ook geruststelt. Zij bekijkt de dingen met een open blik en net dat geeft je weer nieuwe inzichten.  Alvast dikke merci en tot binnenkort."               -  Lieve
Het OAT brengt me veel plezier

"Een jaar geleden volgde ik de online sessie 'klimaatbestendige tuin' door tuinontwerper Sofie Hoste gegeven in samenwerking met Avansa Vlaams Brabant. Mijn grote tuinwens was om het 2 are groot voorgazon om te vormen tot een prairietuin in de stijl van Piet Oudolf. Weinig arbeidsintensief en een zalige rust uitstralend in de herfst van mijn leven. Ik schreef mij in op de nieuwsbrief 'tuinen in beweging' en ontving als beloning een door Sofie zelf bedachte, getekende en gekleurde poster. Ik was al meteen fan ….  Als boerendochter kreeg ik niet de kans om verder te studeren. Ik ontwierp begin jaren negentig zelf mijn tuin zonder achtergrondkennis maar met veel passie. Het was mijn favoriete hobby. De tuin bewoog zonder het door te hebben met het ritme van mijn leven. Nog geen jaar verwijderd van mijn pensioen wist ik goed hoe met mijn passie voor de natuur deze nieuwe levensfase in te vullen. Geheel onverwacht kwam het zware verdict te lijden aan een ernstige ziekte en mijn toekomst werd plots heel onzeker.  Sofie wees mij de weg naar haar ‘Secret Garden’ en hielp mij de donkere dagen rond de jaarwisseling door te komen. Als een fijne tuinvriendin reikte ze mij de titel van een waardevol boek aan waaruit ik heel veel kracht kon putten. Onder moeilijke omstandigheden heeft het Online Atelier Tuinontwerp mij heel veel plezier gebracht. Wat een rijkdom aan informatie! Met volle overgave volgde ik de 8 modules OAT en mijn klimaatbestendig voortuinplan kreeg stilletjes aan vorm. De lente in aantocht was het deze week mijn beurt het voorlopig tuinplan in de community te bespreken. Als volleerde coach bracht Sofie met haar ervaring en inzichten het plan naar een hoger niveau, de juiste sfeer oproepend zoals ik het altijd al in gedachte had. Sofie weet als geen ander het vuur bij al haar leden aan te wakkeren. Het maakt niet uit of je leek of fanaat bent. Creatief zijn kan iedereen, we deden het als kind, spontaan vanuit onze dromen en wensen. Sofie, ik ben heel dankbaar het pad van een gelijkgestemde ziet te hebben gekruist en dat van de andere leden. Het is een extra stimulans om vol te houden. Doe vooral verder zoals je bezig bent. Wijs de weg naar dat eigen stukje aards tuinparadijs want het is zonder twijfel voor ieder van ons is weggelegd."       -   Kathleen


Op ons eigen tempo

"Al jaren waren wij aan het broeden over nieuwe ideeën mbt onze tuin. Wij hebben een meegroeituin maar gezien de kinderen nu stil aan het huis en de tuin ontgroeid zijn wilden we er onze eigen ziel in steken. Alleen wisten we niet goed hoe. We gingen op zoek naar inspiratie in boeken en in andere tuinen maar verder dan een ideetje kwam het niet. Het inschakelen van een tuinarchitect was even een optie maar al snel voelden we dat dit het niet was voor ons. Na veel wikken en wegen schreven we ons in voor jouw programma. We schrokken even van de omvang van de modules en de tijd waarin we die moesten doorlopen. Onze opluchting was dan ook groot om te horen dat we het op ons eigen tempo konden en mochten doen. En dat was nodig gezien wij beiden nog fulltime werken. Nu zijn we een drietal maanden verder en we hebben gisteren met trots module 4 doorlopen met als resultaat een eerste grof tuinplan waarbij we beiden het gevoel hebben van YES. We durven nu te dromen en te experimenteren met ideeën want dat is de enige manier om onze ziel in tuin te steken. De komende periode gaan we verder en we hopen tegen het najaar helemaal klaar te zijn om te starten aan de werkzaamheden. Dat geeft ons ook de tijd om alle informatie, en dat is er veel, door te nemen. Gezien wij geen specialisten zijn moet het soms ook wat tijd krijgen om te groeien. Dankzij dit programma krijgen we de ruimte voor. Een aanrader voor dus voor iedereen die op zoek is naar zijn eigenheid en die wil laten weerspiegelen in zijn of haar tuin. Bedankt alvast Sofie."         -  Jo en Karin Bams - BasBij mij is veel energie en creativiteit los gekomen

"Al jaren keek ik tijdens het ontbijt uit op een stuk tuin dan dringend toe was aan een opknapbeurt. Ideeën waren er wel maar om een of andere reden bleef het bij dromen. Tot op een dag mijn oog viel op de titel Online Atelier Tuinontwerp van Sofie Hoste. Dat vroeg om meer onderzoek. Het idee dat ik zelf creatief aan mijn tuin kon werken met de nodige hulp en zonder tijdsdruk . Dat sprak mij aan en was net het duwtje dat ik nodig had. Om de twee weken mensen ontmoeten die ook in dezelfde creatieve fase zitten is inspirerend. Vanaf de start van de cursus is er bij mij veel energie en creativiteit los gekomen. Ik pak niet mijn hele tuin aan maar start met een stuk. Zo blijft het voor mij overzichtelijk. Door met mijn tuin bezig te zijn, te mogen snuffelen in de virtuele bibliotheek van Sofie , aanwezig te zijn op de online tuincafés en gebruik te maken van de kennis van Sofie komen de ideeën vanzelf. Stap voor stap zet ik mijn dromen nu om in werkelijkheid Je kent dat wel ‘wat je aandacht geeft groeit'. Voor mij had de cursus al veel eerder op mijn pad mogen komen. Het is de investering zeker waard."      - Hilde Claes uit Heusden-Zolder

 

Ik ben ongelooflijk blij met deze organische vormgeving

"In 2017 maakte ik (als tuinleek) het plan van mijn voortuin. Ik had 4-5 jaar geleden nog niet veel gehoord van klimaatrobuuste tuinen en van biodiversiteit. Het werd een strak ontwerp. De plantenvakken werden voorzien van plastieken worteldoeken en veel kiezels (klassieke tuinman). Planteninvulling deed ik ondoordacht met een minimum aan opzoekingswerk. Ik had oa. geen idee dat er veel schaduw nodig was (is) voor een tuin op het zuidwesten. Bij de start van de renovatie van mijn achtertuin in 2021 had ik het geluk om in “tuin” te gaan met Sofie en OAT. Sofie haar organische benadering om tuinen te ontwerpen, boeide me onmiddellijk. Het was wel een hele aanpassing omdat ik bleef denken in vierkanten en rechthoeken. Sofie suggereerde vloeiende lijnen en ik ben nu ongelooflijk blij met deze organische vormgeving. Ik heb Sofies 8-stappenplan niet strikt gevolgd. Ik vlinder veeleer van de ene module naar de andere. Er is binnen OAT ruimte om af te wijken van het standaardparcours. Als digibeet stond ik bij de aanvang van mijn traject angstig tegenover de online-ateliers. Ondertussen ben ik er aan gewend en kijk ik uit naar de “bijeenkomsten”. Toch even opmerken dat ik nog steeds de voorkeur geef aan real-life-ontmoetingen, maar organisatorisch gezien, zijn deze online-ateliers een mooie oplossing. Ik heb de laatste maanden al veel tijd gespendeerd aan oa. het lezen van boeken en het opzoeken van plantencombinaties om een klimaatrobuuste, biodiverse en natuurlijke beplanting te crëren. Sofies uitgebreide hulp bij het invullen van de plantvakken vind ik heel waardevol. Tenslotte vind ik de idee van een “tuin in beweging” mooi. Ik ben benieuwd òf en hoe de planten zullen overleven. Hartelijk dank voor alle hulp, Sofie."           - Hedwig
Een onverwacht avontuur

"Ik ben vrij onverwacht aan dit avontuur begonnen. Ik leef tussen de lettertjes en eigenlijk te weinig in mijn tuin. Dat voelde ik al wel langer. Als ik het aanbod van Sofie voor de gratis workshop 'zet je tuin in beweging' in mijn mailbox kreeg, overtuigde ik mezelf om mij in te schrijven en stapte daarna over op het Online Atelier. Met enthousiasme luisterde en keek ik naar de 8 modules (en het uitbreidingsmateriaal) en ontdekte het rijke aanbod van het Lerend Netwerk. Iedereen in mijn omgeving verbaast zich over mijn inzet voor het atelier, stelt vast dat ik stilsta bij wat er is én wat er meer en mooier zou kunnen worden – zelfs in andermans tuinen … Ik ontdekte subtiele ingrepen die de sfeer in onze tuin en de aansluiting op de mooie uitzichten rondom kunnen verbeteren. Het vraagt andere dingen doen dan ik gewoon ben: tekenwerk om de tuin in kaart te brengen, bezig zijn met dingen waar ik eigenlijk al wel belangstelling voor had maar aan voorbijging. Af en toe worstel ik wel wat met het meet- en tekenwerk dat bij het in beeld brengen en ontwerpen te pas komt. Verrassend is de goede raad die mild uitgestrooid wordt in de tweewekelijkse Online Atelier Cafés, waar ruimte is voor vragen en antwoorden bij het eigen werk of dat van anderen. Bij elke nieuwe maan word je ook meegenomen - als je dat wil - in een nieuw aangemaakt pakket van info over vragen die opdoken in Q&A sessies … De creativiteit van Sofie lijkt onuitputtelijk en ze is vooral aanstekelijk. Ik ben blij dat ik mij heb laten overhalen (door mezelf), om de stap te zetten en in dit nieuwe spoor te stappen.      - Christine DupontWhat if your garden becomes your sacred space?

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x