Online Atelier Tuinontwerp


Wil je graag zélf je tuin ontwerpen?

Heb je zin om een plan te hebben voor je tuin? Een rode – groene – draad waarmee je handvaten hebt om echt aan de slag te gaan in je tuin. Sta je te popelen om echt zelf aan de slag te gaan met vormen en lijnen voor je tuin? Wil je het kunnen doen wanneer jij het zelf kiest en vind je online leren wel een fijne manier om aan de slag te gaan? Dan is dit online atelier tuinontwerp waarschijnlijk iets voor jou!

Geef al je wensen voor je tuin zélf vorm en kleur!

Online Atelier Tuinontwerp


Aanpak

In 8 modules bestaande uit een video, tekst, foto’s en voorbeelden, handige tips en inspirerende lijstjes kan je op je eigen tempo aan de slag gaan met je tuin. Via mail krijg je begeleiding bij elke nieuwe stap die je kan zetten. Ik geef je op een eenvoudige manier enkele basisprincipes mee waarmee je aan de slag kan.

In deze cursus is de focus op het creëren van een ecologische droomplek van je tuin waar de natuur (en jij ook!) helemaal tot leven komt.

We bouwen het stap voor stap op. Het is laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk. De eerste vier modules focussen we op het zoeken en vinden van de juiste vormen en lijnen. Tijdens de volgende vier modules vullen we het tuinplan in met planten en duurzame materialen.Online mét begeleiding

Online betekent dat je volledig op je eigen tempo aan de slag kan gaan met het maken van je tuinplan.

Je ontvangt voor elke nieuwe module een mail die je in beweging zet naar de volgende stap.

Bij elke module krijg je een werkboek vol tips en handige weetjes om meteen toe te passen in je eigen tuin.

Je hebt toegang tot een gezellige community waar je al je vragen kan stellen. Het is de bedoeling dat je niet blijft zitten met je vragen! 

Eén keer per maand (rond volle maan) houden we een 'live' feedback moment waar je al je vragen kan stellen. Dat doen we in zoom. Je krijgt dan via mail een uitnodiging hiervoor. Ik koppel hier ook altijd een inhoudelijk thema aan.

Alles wijst zichzelf. En als je een vraag hebt, kan je altijd bij mij terecht.


Startdata

De cursus start wanneer jij je hebt ingeschreven! Meteen na het inschrijven kan je van start gaan. We doorlopen de 8 modules in twee maanden. 

Alle modules staan en blijven voor jou ter beschikking gedurende 1 jaar. Of langer als je daar behoefte aan hebt. Je hebt dus ruim de tijd tot alle informatie, dus je kan het opnieuw en opnieuw doen, totdat je tuinplan hélemaal goed zit. 

Het is écht mijn bedoeling dat je deze cursus kan doen op jouw eigen tempo. Ik geef je regelmatig inspiratie en ideeën om mee aan de slag te gaan zodat je in beweging blijft.

We komen tweewekelijks ook live online samen in een gezellige groep om bepaalde thema's te bespreken of vragen te beantwoorden waar je mee zit.

Daarnaast kan je je inschrijven om deel te nemen aan tuinbezoeken e.d.


Bibliotheek met ecologische informatie

Voortdurend wordt de cursusinhoud aangevuld met nieuwe tips en interessante lijstjes die je verder op weg kunnen helpen. Ondertussen bevat de cursus ondermeer al 23 interessante plantenlijsten die heel praktisch bruikbaar zijn, en er komen er nog elke maand bij. Ze worden ook gemaakt op vraag van de leden.

Je krijgt ook toegang tot een 'lerend netwerk' van informatie over materialen en hoe je bijvoorbeeld zelf dingen kan maken. Deze informatie groeit voortdurend bij met de vragen die ik krijg van klanten en andere interessante onderwerpen die je ook zelf kan aanbrengen.


Online Atelier Tuinontwerp


Begeleiding

Ik ben Sofie, oprichter van Tuinen in Beweging en ik begeleid deze cursus. Ik heb met mijn master in de bio-ingenieurswetenschappen een hart voor al wat leeft en met mijn jaar opleiding tot tuin- en landschapsarchitect (her)ontdekte ik de kunstenaar in mezelf om met planten mooie vormen en lijnen te maken. Ik ontwerp sinds 2007 tuinen van mijn klanten met hart en ziel. 

De voldoening die ik krijg bij het ontwerpen van een tuin is groot en net dat gevoel wil ik graag doorgeven. Als jij jouw eigen tuin zelf graag wil ontwerpen, maar je weet niet goed hoe eraan te beginnen, dan is deze cursus geknipt voor jou! Ik geef jouw handvaten om dit te doen op een makkelijke én aangename manier.

Je doet het dus niet alleen. Ik ga 12 maanden met jou en je tuin mee op pad. Je kan je tuinvragen doorsturen en die ik beantwoord met veel plezier via extra video's, met tekst en uitleg en in de online meetings.

Wat mag je verwachten?

 • 8 online videomodules onder professionele begeleiding en praktisch advies om in je eigen tuin toe te passen
 • inspirerende ontdekkingstocht in de tuin waarbij je gaandeweg de  ontwerpprincipes leert en toegepast ziet
 • kleine en haalbare huiswerkopdrachten die je stap-voor-stap in beweging zetten naar een mooiere tuin
 • op een aangename manier en op je eigen ritme verandering brengen in je tuin
 • een nieuwe frisse wind laten waaien door je tuin, als een aangenaam briesje waar je zo van geniet
 • je doet de modules op je eigen ritme en kan ze gedurende 1 jaar oneindig aantal keren herhalen
 • je ontvangt voor elke module een begeleidende mail tijdens de eerste cyclus dat je start, op het ritme van de maan (omdat dat een heel natuurlijk ritme is)
 • we voorzien ook elke maand een interactief online moment tijdens de cyclus waarbij je vragen kan stellen zodat je zeker in beweging blijft. Dat bestaat uit een inhoudelijk thematisch deel (+/-30min) en vragen stellen.
 • een jaar lang toegang tot deze cursus om je plan helemaal te verfijnen tot het hélemaal goed zit.
 • ik maak het je zo makkelijk mogelijk met eenvoudige tips & tricks en superhandige lijstjes zodat je op een simpele manier grote stappen kan zetten in je tuin.

Online Atelier Tuinontwerp

Inhoud van de 8 modules

Module 1: Opmaak van het basisplan van je tuin

Dit is de START van je tuinplan: het basisplan! We gaan opmeten,  afmeten, het noorden zoeken, bekijken wat er is en wat kan blijven en wat niet: de essentie overhouden.

Module 2: Het droomkabinet

We gaan je dromen, wensen en noden voor je tuin kristalhelder krijgen.

Module 3: Opmaak vlekkenplan

In deze module gaan we alles een plek geven in je tuin.  Alles een plek met een vlek.

Module 4: Vormen en lijnen

In deze module gaan we vormen geven aan het vlekkenplan: logische en aangename vormen die een mooi samenhangend geheel vormen.  

Module 5: Invulling met materialen

We zoeken antwoorden op vragen als:Welke materialen kies je voor je terras, voor paadjes, voor afboordingen, ... ? Waar hou je best rekening mee bij de materiaalkeuze?

Module 6: Plantenwensen

Welke planten zie jij graag? Welke planten passen in jouw tuin? Welke planten zouden het goed doen in je tuin? 

Module 7: Planteninvulling

In deze module krijg je tips en handvaten om stap-voor-stap aan de slag te gaan met de planteninvulling.

Module 8: Stappenplan naar realisatie

Een laatste maar belangrijke stap in de realisatie van jouw droomtuin,is het maken van een stappenplan. Dit uitwerken geeft enorm veel rust in het hele proces.

Online Atelier Tuinontwerp


15 redenen waarom deze cursus iets voor jou is

 • Je wil graag iets veranderen aan je tuin.
 • Je wil zélf nadenken over de invulling van je tuin.
 • Je droomt er nu al van hoe het zou zijn als je tuin eindelijk zou zijn zoals in je dromen.
 • Je bent op zoek naar een betaalbare manier om je tuin om te vormen naar jouw droomtuin.
 • Je wil graag dat je tuin er mooier uitziet op een haalbare manier.
 • Je kan wel wat hulp gebruiken om een harmonisch geheel te maken van al je wensen voor je tuin.
 • Je bent op zoek naar een ecologische aanpak en meewerken met de natuur.
 • Je wil graag een bijdrage leveren tegen de klimaatopwarming en voor meer biodiversiteit in je tuin.
 • Je wil graag wetenschappelijk onderbouwde informatie krijgen en duurzame oplossingen.
 • Je bent op zoek naar handige plantenlijstjes.
 • Je wil wel maar je weet niet hoe.
 • Je wil graag méér genieten en minder werken in je tuin.
 • Je ontdekt hoe je met je tuin je geluksniveau verhoogt.
 • Je bespaart tijd, geld en frustratie.
 • Je vindt op een makkelijke manier je weg naar geschikte planten en mooie oplossingen.
 • Je wordt lid van onze fijne community.De Online Cursus start op nieuwe maan, voor de juiste datum, klik hieronder en dan lees je meteen alle info en kan je je ook inschrijven:Als je bent ingeschreven, dan geef ik je meteen toegang tot de hele cursus 

én ik stuur je ook vanaf de eerstvolgende nieuwe maan begeleidende mails die je stap-voor-stap door de 8 modules leiden.
Ben jij er klaar voor? Let’s do this!

De Online Cursus start op nieuwe maan maar je kan je nu toch al inschrijven zodat je er zeker bij bent:
Heb je nog een vraag over het Online Atelier Tuinontwerp ?

Twijfel je nog? Stuur me een mail en ik geef je een eerlijk antwoord of dit iets voor jou is.

Veelgestelde vragen


Dit vertellen klanten...


Katrien:

“Het kiezen voor online Atelier Tuinontwerp heeft me de mogelijkheid om mijn tuin te mogen ontwerpen op mijn eigen ritme. Met de nodige feedback en tips van Sofie kan ik mijn eigen ideeën creëren, om zo tot een ontwerp te komen waarin ik  me verbonden voel met wat ik nodig heb in mijn tuin. Het is stap per stap iets creëren,  om zo in een natuurlijk proces iets te laten groeien wat haalbaar is en er zo alles eruit te halen wat ik graag wens. Het is een tuin creëren waar ik ten volle mag van genieten. Het is iets creëren dat voor elk seizoen iets leuks en moois te beleven valt en waar ik helemaal te rust mag komen. Het online Atelier tuinontwerp werkt ook op het ritme van de maan, dit vind ik ook een heel mooi gegeven. 

Ik heb de modules nog niet volledig afgewerkt, maar ik kan meedelen dat het heel leuk traject is om het te doen en ik kijk ernaar en ik ben benieuwd naar mijn eind ontwerp.”

H. Camps:

"Het stappenplan waarmee je de hele cursus doorloopt, voelt heel veilig en 'hoopvol'. We hebben het idee dat we het gaan kunnen ;-) Mijn man en ik vinden het heel fijn om samen na te denken over de tuin die we ooit graag zouden willen ;-) Door jouw duidelijke en uitgebreide antwoord op onze specifieke vragen, en ook door de online meetings, worden we elke keer geïnspireerd om verder te denken en ons plan uit te werken. We vielen even wat stil door het nieuwe schooljaar en alles wat in deze tijd opnieuw op gang komt (hobby's kinderen ...) maar we hebben er nog steeds zin in! Het voelt fijn dat je telkens benadrukt dat het op ons eigen tempo kan! Want met drie jonge kinderen blijft deze uitdaging toch ook wel af en toe een tijd liggen en om 's avonds dan nog voldoende energie te vinden om er nog eens stevig aan door te werken ..."

"Ik ben heel tevreden met het tuinplan dat we tekenden en knipten en plakten. Ik doe dat heel graag, dus een fijne suggestie van jou om die zelf uit te knippen 'dingetjes' te voorzien!  Dat vinden we al een echte grote stap. Ik had niet gedacht dat we daar zelf toe zouden komen. Ik heb wel het idee dat je sommige stappen echt soms een tijd moet laten rusten. Dan kijk ik weer een hele tijd rond als we gaan fietsen of wandelen, zoek ik vanalles op via Pinterest ... en dan nemen we het na een tijd weer op en dan voel ik wel dat er weer nieuwe ideeën komen of dat het plaatje stilaan nog meer klopt."

"Er valt zoveel te vertellen over allerlei zaken die met het aanleggen van een tuin te maken hebben. Bij elke stap komen er nog wel enkele vragen bij ons op. Het is fijn dat er op dat moment door jou een antwoord wordt voorzien, of dat je ons kan doorverwijzen naar iets wat je al eerder hebt uitgewerkt."

"Ik kan deze cursus zeker aanbevelen. Ik vind de stapsgewijze opbouw heel fijn en ook rustgevend. Een grote klus (het zelf ontwerpen en maken van een tuinplan) blijkt dan ineens toch een haalbare kaart voor mensen met weinig kennis rond het ontwerpen van een tuin, maar wel met een klein beetje groene vingers. Wij vinden het ook heel mooi hoe je op verschillende manieren input brengt: beknopte info aan het begin van elke module, maar via andere wegen (lerend netwerk met heel wat verschillende boeiende thema's, zoom-meeting, apart filmpje voor het beantwoorden van nog een extra vraag ...) krijg je dan nog heel wat extra informatie die je met een 'gerust' gevoel naar de volgende module brengt."

Lieve:

“We waren al een tijd op zoek naar iemand die ons kon helpen met een tuinplan.

Maar welke tuinarchitect had de juiste stijl, wat zou het weer kosten en vooral: zou hij of zij wel naar onze noden luisteren?

Toen zag ik het Online Atelier van Sofie voorbij komen...de ideale formule voor ons: we kunnen onze plannen samen als koppel uitwerken en kiezen zelf het moment. Je krijgt heel wat kennis aangereikt maar in behapbare stukken. De afwisseling tussen filmpjes en oefeningen maakt het interessant en als je vragen hebt, is Sofie bereid om extra te helpen. Zij geeft op een rustige manier les en geeft je zo ook het vertrouwen om verder te doen.

We zitten nog maar halverwege in de cursus, maar we hebben nu al het gevoel dat het een tuin wordt waar we ons goed in zullen voelen, met een natuurlijk karakter en veel gezellige plekjes. “

Ingrid:

“In het online tuinatelier van Sofie word je stap voor stap meegenomen in een proces, met een aangename mix van heel praktische, concrete opdrachten en dromerijen. Ze zorgt ervoor dat je je bewust wordt van wat jouw tuin tot een droomtuin kan maken en wat hierin voor jou belangrijk is. Hierbij word je geholpen om te komen tot een eigen stijl en zaken te overwegen waar je zelf niet aan zou denken. Wat ik persoonlijk heel fijn vindt, is dat Sofie het hele proces in verband brengt met het grotere geheel waarin we leven: de elementen aarde, water, vuur en lucht, de maancyclus, de zintuigen, de seizoenen en de noodzaak tot het zoeken van duurzame oplossingen. Dat maakt dat het hele proces dieper gaat en verder reikt dan het uiteindelijke resultaat.”

Kristien:

“Het Online Atelier Tuinontwerp is veel voor de prijs van één. Het is natuurlijk een cursus, en dus leerde ik veel bij over tuinen, ruimte, plannen en planten. Maar de echte meerwaarde zat hem in de ‘nevenwerkingen’. Het gaandeweg zelf ontdekken en definiëren wat we eigenlijk wilden, op ons eigen tempo en goed begeleid. ‘We’, want het was heerlijk om het hele gezin bij de oefening te betrekken en ieders dromen te kunnen meenemen. Ook mijn eigen creatieve kant werd nog eens uit de kast gehaald (van mijn kindertijd geleden, die voldoening van een kleurpotlood op papier!).

Voor wie zelf ‘iets met de tuin wil doen’, maar nog niet goed weet wat, wanneer, en of je al dan niet een tuinarchitect nodig hebt, is het Atelier de ideale en laagdrempelige manier om het niet langer (want dat leidt misschien tot eeuwig) uit te stellen. Ook als hierna blijkt dat je project toch je eigen kunnen overstijgt, is het geen verloren moeite. Het wordt dan waardevolle input voor Sofie om verder mee aan de slag te gaan bij haar professionele ontwerp, en dat maakt de dialoog met haar veel vlotter. Het is ook gewoon een pak opwindender om je interne ontwerper wat op te voeden en mee aan de (teken)tafel te zetten, dan aan iemand te zeggen: ‘Dit is het terrein. Maak er maar iets moois van!’ Extreem warm aanbevolen dit Atelier!”

Carla van Veen – Blijleve

“Het liefst had ik Sofie mijn tuin laten ontwerpen, vanwege de afstand hebben we dat niet zo georganiseerd.
In plaats daarvan heeft Sofie mij haar Online Atelier aangeraden, en bij het doorlopen daarvan werd ik steeds enthousiaster.

Het is erg leuk om je eigen droomtuin te kunnen ontwerpen.

Duidelijk en gestructureerd, maar niet dwingend, neemt Sofie je mee door het proces om tot een mooi plan te komen. Daarbij heb je al veel plezier en ontdek je misschien zelfs meer over jezelf naast je voorkeuren die tot je persoonlijke tuinplan leiden.

En zo merkte ik dat mijn tuin op deze manier een reflectie van mij en mijn verlangens wordt, een tuin waar ik persoonlijk heel blij van word.

Daarnaast kreeg ik ook veel tips over onderhoud en welke plantensoorten te kiezen, je kunt ook altijd vragen stellen waarop je uitgebreid antwoord krijgt.

Ik ben heel blij dat het zo gelopen is en ik begonnen ben aan dit avontuur, het geeft mij veel voldoening en ik neem trots de complimentjes in ontvangst over mijn tuin. Een tuin die nog volop aan het groeien is en waar nog genoeg mag ontstaan. Mijn tuin is dan ook behoorlijk groot.”What if your garden becomes your sacred space?

To plant a garden is to believe in tomorrow.

keyboard_arrow_up
Website by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x