Welke bloembollen kiezen?

27 september 2017

Hoe kies je nu je bloembollen?


Wil je bloembollen voor in je gazon of voor in je border?

Zo kies je makkelijk:

  • Krokus, narcis en eventueel sierui kunnen overal aangeplant worden, ook in het gras.
  • Alle andere soorten plant je beter in je borders want die houden niet zo van concurrentie van het gras.Krokus en narcis kunnen ook in het gras

Sommige bloembollen voelen zich ook thuis in het gras of gazon.  Ik denk dan bijvoorbeeld aan krokusjes, narcissen en eventueel ook sieruien. Zo wordt het gazon wat minder saai en creëer je leuke looplijnen in je gras. 

In het gras kan je op een strook waar je niet loopt of waar je langs loopt een brede strook narcissen planten en daarnaast op die plek ook eventueel sieruien die tijdens de zomer bloeien.  Wat je moet weten is dat je voldoende lang moet wachten voor je op deze plek het gras kort maait, zodat de bladeren van de bollen zijn verwelkt en hun sappen (krachten) terug naar de bol zijn gelopen voor het volgende jaar. 

Voor de soorten narcissen voor zo’n strook zou ik voorstellen om ofwel witte ofwel geel/oranje soorten te kiezen, naar waar je eigen voorkeur uitgaat. Je kan ook een paar soorten mengen (van gelijkaardige kleur) waardoor je een langere bloeiperiode hebt. Als de ene zijn uitgebloeid, dan komen de andere in bloei. Mijn eigen voorkeur gaat uit naar wittere soorten, maar dat is echt persoonlijk. Op de foto hieronder zie je een mengeling van Narcissus Thalia (echt een pareltje!) en Narcissus ‘Papillon Blanc’ en Narcissus ‘Tresamble’. Ik zou gaan voor minstens 20 stuks per m2. Dan is het echt een bloemenzee vanaf het eerste jaar. En met wat geluk vermeerderen ze zich nadien vanzelf en wordt het nog mooier.

En wat ook nog kan in het korte(re) gras of gazon kan, is deze, mijn lieveling: de krokus! Zelfs als het gras bedekt is met een laagje sneeuw komen ze tevoorschijn en voel ik telkens het wonder van de natuur, zo dicht bij mij thuis! Plant 50 krokussen van de soort die jij verkiest (of een mengeling kan natuurlijk ook) per vierkante meter en je krijgt een magisch mooi resultaat!

bloembollen Tuinen in Beweging


Ook sieruien kunnen in het gras gezet worden, die bloeien wat later dan de krokussen en narcissen, dus ze kunnen perfect op dezelfde plek.


Alle andere soorten die we aanbieden, plant je beter in de border omdat ze de concurrentie met grassen niet zo graag hebben. Ze kunnen perfect in een vaste planten border die past later begint te groeien. De bloembollen zijn de eerste bloeiers in de tuin en geven meteen kleur aan de borders in je tuin.

Maar ook narcissen, krokussen en zeker sieruien passen perfect in je vasteplantenborder! 
Tip bij de aanplanting

Plant je aangekochte bloembollen niet op een rijtje maar laat de bollen willekeurig ‘vallen’ op de plek waar je ze wil planten. Op die manier krijg je het mooiste effect.


Wil je nog meer tips voor de aanplanting? 

Stuur me een mail naar info@tuineninbeweging.be en ik zend je ze graag toe! Zo weet je perfect hoe je het mooiste resultaat haalt uit je bloembollen!


Bloembollenliefde

Ik moet je wel waarschuwen: eens je het plezier kent die biologische bloembollen jou geven, wil je er méér in je tuin. Ondertussen weet ik dat je nooit té veel bio bloembollen in je tuin kan hebben. Het is een feest wanneer ze er weer zijn. Ze komen (bijna altijd) jaarlijks terug en brengen je zoveel verwondering en dankbaarheid voor zoveel schoons uit die kleine bollen.


Gedeeld plezier is dubbel genieten!

Deel met mij die vreugdevolle foto's uit jouw tuin van de bloembollen die je bij ons aankocht en je maakt kans op een heel leuke attentie! Het doet me zoveel deugd om te zien waar de nieuwe thuis is van onze kostbare geteelde bollen! Dat mag zeker ook op sociale media kanalen: tag @tuineninbeweging op Instagram, Facebook, Pinterest...   Sharing is caring! Dat wordt heel erg geapprecieerd door ons! Dankjewel alvast!

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x