Veelgestelde vragen

Kan ik de cursus op eigen tempo volgen?

Absoluut! Elke week van de eerste maand krijg je een mail met een uitnodiging om 2 modules aan te pakken. Zo heb je na een maand de 8 modules afgerond. Het is fijn om mee in hetzelfde ritme te lopen als andere mensen. Toch is dit geen must. Alles blijft beschikbaar zodat je ook op een ander tijdstip de lessen kan volgen. Je hoeft zelfs niet binnen de maand klaar te zijn, want de cursus blijft een jaar voor jou beschikbaar. Elke maand begint er een nieuwe cursus dus er zijn altijd nieuwe leden die opstarten.


Ik heb een drukke agenda. Zal ik voldoende tijd hebben voor deze cursus?

Absoluut! Druk druk druk, we kennen het. Dat is een van de redenen waarom we kozen voor een cursus met toegang van 12 maanden met een wekelijkse tijdsbesteding van slechts +/- 2u tot max 4 uur (voor grotere tuin). Want we hebben allemaal wel eens weinig tijd. 2u per week is een richtgetal. Je kiest zelf hoeveel tijd je er in steekt. Dat is voor de eerste maand waarin je de 8 modules doorloopt. Maandelijks is er nog een Online Meeting is Zoom die meestal anderhalf uur duurt. Maar je kiest overal zelf waar je bij bent. Je kan altijd nadien herbekijken met de Replay. Je hebt voldoende tijd.


Ik heb al sinds de lagere school geen kleurpotloden meer vastgehad, kan ik dan wel mijn tuin ontwerpen?

Ik heb de fijne ontdekking gedaan dat iedereen, ja IEDEREEN, die dat graag wil, zijn of haar tuin kan ontwerpen.  Als je een vonkje van 'goesting' voelt om zelf aan de slag te gaan, ook al moet je daarvoor een drempel over, dan help ik je héél graag daarbij. Want je gaat merken, zoals zoveel anderen al voor jou al ontdekten, dat er echt iets wonderlijks gaat gebeuren. Je gaat zo blij zijn dat je het zélf gedaan hebt, het zet je op één of andere manier in je kracht en meteen ook je tuin. En daar gaat het 'm toch over. Een krachtige tuin zoals jij dat graag wil, zoals jij die graag ziet.   Dus voel even bij jezelf of dat (kleine) vonkje van 'goesting' aanwezig is om ermee van start te gaan. Zoja, hoef je niet meer te twijfelen! Gewoon doen!

Krijg ik mijn geld terug wanneer ik niet tevreden ben?

Niet tevreden? Geld terug!

Ik ben ervan overtuigd dat je enorm veel waarde krijgt voor je investering die je doet in deze cursus. Omdat ik hier zo zeker van ben doe ik ook deze ‘Niet tevreden? Geld terug!’ garantie. Wanneer je binnen de eerste twee weken waarop je de cursus aangekocht hebt aangeeft niet tevreden te zijn, dan krijg je het volledige bedrag dat je betaalde teruggestort. No questions asked. Zo kan je dus met een gerust hart deze cursus uitproberen. 


Ik ben al een tijdje niet meer actief op Facebook. Dit is een bewuste keuze. Is het alleen via Facebook mogelijk dat er vragen kunnen gesteld worden?

Nee hoor, ik begrijp de keuze om van FB weg te blijven. Je kan gerust je vragen stellen in de Community. Dat hoort bij de Online Cursus waar je toegang tot krijgt bij aankoop van de cursus. 

De maandelijkse meeting gaat door in Zoom dus is ook niet gebonden aan FB.Je kan daarvoor altijd je vragen op voorhand stellen, dan neem ik die mee. Of tijdens de meeting zelf. 

Het is wel leuk om daar in de groep/community met dezelfde soort vragen te zitten, en het werkt ook inspirerend om te lezen hoe anderen hun tuin aanpakken, maar je kan het echt ook zonder die groep doen. Dat gaat ook helemaal! Jij doet het zoals het goed voelt voor jou!

Laat maar horen wat je vragen zijn! Via de weg die jou aanspreekt! Ik hoor graag van jou!


Wanneer start deze online cursus?

Deze online cursus start voorlopig (bij deze lancering) elke maand, telkens op of rond nieuwe maan, omdat dat een natuurlijk geschikt moment is om met iets nieuws te beginnen. We doorlopen de 8 modules in één maand, dus één maancyclus.


De maancyclus is voor mezelf een natuurlijke cyclus (een periode van 28 dagen) waarop je heel wat kan realiseren maar tegelijk ook niet té lang is. Dat is ook iets wat ik je graag als extraatje toelicht want het hoort ondertussen gewoon bij mijn manier van werken, ook in mijn dagelijkse leven.


Na nieuwe maan gaat de toegang tot de cursus weer dicht. Zo kunnen we rustig van start gaan en ons focussen op de inhoud van de cursus. Vlak voor nieuwe maan gaat de deur weer open en kunnen weer nieuwe geïnteresseerden instappen.


Alle modules staan en blijven voor jou ter beschikking gedurende 1 jaar. Je hebt dus ruim de tijd (een jaar lang!) tot de online cursus tuinontwerp, dus je kan het opnieuw en opnieuw doen, totdat je tuinplan hélemaal goed zit. Het is écht mijn bedoeling dat je deze cursus kan doen op jouw eigen tempo. Ik geef je enkel regelmatig inspiratie en ideeën om mee aan de slag te gaan zodat je in beweging blijft.


Voortdurend wordt de cursusinhoud aangevuld met nieuwe tips en interessante lijstjes die je verder op weg kunnen helpen. Ondertussen bevat de cursus ondermeer al 20 interessante plantenlijsten die heel praktisch bruikbaar zijn, en er komen er nog elke maand bij. 


Je krijgt ook toegang tot een 'lerend netwerk' van informatie over materialen en hoe je bijvoorbeeld zelf dingen kan maken. Deze informatie groeit voortdurend bij met de vragen die ik krijg van klanten en andere interessante onderwerpen die je ook zelf kan aanbrengen.


Waar vindt de cursus plaats?

De cursus vindt plaats op ons eigen online platform. Bij de inschrijving maak je een account aan. Een tijdje voor de cursus start ontvang je alle overige informatie. Dat is net voor nieuwe maan.


Kan mijn partner gratis deelnemen?

Wil je je tuin onder handen nemen en heb je een partner? Dan is het een enorme meerwaarde om deze cursus samen te volgen. Daarom kan je partner gratis deelnemen. Ook je kinderen kunnen hun wensen voor de tuin uittekenen. Hoe meer bewoners betrokken zijn bij dit plan, hoe meer gedragen het ontwerp is. Leuk!


Kan ik een factuur krijgen voor mijn bedrijf?


Zeker! Stuur me na je inschrijving een mail met je btw-nummer en de gegevens van je bedrijf. Enkele dagen later ontvang je de factuur via pdf. Heb je een verzoek, stuur me dan even een e-mail op info@tuineninbeweging.be.


Welke formule past het best bij mij?

Als je twijfelt tussen de online cursus en de workshop, dan helpt deze uitleg misschien de knoop doorhakken.

De online cursus kan je doen op je eigen tempo, zo snel maar ook zo traag als je wil. Ik stuur je begeleidende mails die je op 1 maand tijd door de 8 modules heen loodsen. Als je dat wil is je tuinplan klaar. Dan heb je nog 11 maanden tijd om het verder te verfijnen. Daarvoor stuur ik je ook nog verdere mails. Hoeveel tijd je nodig hebt is natuurlijk erg individueel maar ik verneem dat je tussen de 2 à 4 uur tijd nodig hebt per module om deze volledig af te ronden. Met 4 uur tijd heb je het zeker in detail uitgewerkt, denk ik. Maar dat is natuurlijk ook afhankelijk van de grootte van de tuin, van hoe je tuin er nu uitziet, van welke elementen je wil in je tuin ed.

We starten elke maand op nieuwe maan met de volgende online cursus. Je kan dus relatief op korte termijn instappen in de online cursus en van start gaan met jouw tuinontwerp.

Wat je niet hebt (in tegenstelling tot de workshop) is de 'live' gezelligheid van het samen komen in mijn living en het samen nadenken over wat mogelijk is, maar dat probeer ik ook online te creëren in de community, waar je al je vragen over je tuin kan delen met foto's en je ontwerp, waarop ik maar ook anderen dan hun ideeën kunnen geven. Op die manier kunnen we elkaar inspireren. 

De workshop gaat normaalgezien (als er voldoende deelnemers zijn en als het toegelaten is met de covid-maatregelen) door elk seizoen. Ik kan je wel zeggen dat je met het Online Atelier Tuinontwerp meer informatie zal kunnen opslaan vermits het gespreid is over 12 maanden.


Is een ecologische tuin altijd nonchalanter dan een klassieke tuin?

Ik krijg regelmatig de vraag of een ecologische tuin dan een wilde tuin is.

Daar antwoord ik je graag op want het is iets wat me heel nauw aan het hart ligt!


Het is namelijk een groot misverstand dat ecologische tuinen persé wilde tuinen zouden zijn of er onverzorgd uit zien.Een ecologische tuin kan er evengoed héél verzorgd bij liggen!

Of dat cliché dat een ecologische tuin een wilde natuurtuin moet zijn waar planten en dieren voorrang hebben op de mens die erin leeft. Je tuin blijft nog steeds dat stukje aarde waar jij jouw eigen paradijs van mag maken om ten volle van te genieten.

Het is mijn persoonlijke missie om dat misverstand de wereld uit te helpen dus ik ben erg blij als een nieuwe klant ernaar vraagt! Want dan kan ik uitleggen hoe ik dat zie!

Het stoort me dan ook vaak enorm dat mensen die geen zin hebben om hun tuin in 'orde' te zetten, dat ze daar dan maar de term 'ecologisch'  op plakken. Wat nog veel te vaak gebeurt naar mijn zin! 


Ik wil graag ecologische tuinen ontwerpen die zich op een level hoger bevinden, als een plekje vol schoonheid waar je tot rust kan komen. Ik kan zo genieten van schoonheid, zowel van planten maar evenveel van mooie vormgeving van de architectuur. Maar ook in tuinen kan dat evengoed door de mooie vormgeving en lijnen, net als sommige mooie huizen, architecturaal een pareltje worden zodat dat 'kunst wordt genoemd. 

Zonder dan ook weer in de blazé sfeer te belanden. Een tuin dient niet om mee te stoefen (vind ik zelf). Een tuin dient om van te genieten. Maar als je houdt van mooie lijnen (net als ik) dan is het toch heerlijk om die te zien in je tuin?

Daarom probeer ik altijd sterke lijnen te tekenen in het ontwerp, vaak gebaseerd op de gulden snede, waar ik verzot op ben.

Ik toon je in de link hieronder een aantal  van mijn recente ontwerpen om je een idee te geven, misschien geeft je dat een idee wat ik bedoel. Dat probeer ik je ook te leren in de cursus. Het is fijn om te zien hoe iédereen dit kan, met een beetje tips en tricks en een beetje de kunstenaar in jezelf naar boven halen. Ik zie het telkens weer gebeuren in workshops en ook in de online cursus. Heerlijk om te zien!


De mate van verzorgdheid en het ecologisch gehalte van de tuin staat volledig los van elkaar.

Eigenlijk zou je aan een ecologische tuin niet meteen kunnen zien dat het ecologisch is, omdat die minstens even verzorgd kan eruitzien als een klassieke tuin, tenzij je wat beter kijkt en de principes doorhebt die ik je leer in de lessen (bodem bedekt houden, gelaagdheid, geen chemische bestrijdingsmiddelen natuurlijk maar dat zie je niet altijd, interessante planten voor bijtjes, variatie in soorten en hoogte, ...). Je leert meewerken met de natuur in je tuin wat het je véél makkelijker maakt, én aangenamer.


En natuurlijk is het vaak niet haalbaar of ook niet nodig om alles super netjes te houden. Ik vind 'on'kruid zeker tolereerbaar op bepaalde plekken. Ik vind 'wild' ook mooi maar dan wel op bepaalde plekken en daar waar ik het écht bedoeld heb. Vaak heb ik het dicht bij huis graag verzorgd en kan het verderaf wat minder strak of wat minder intensief (bv. minder bloemenborders). Zo kan ook net het contrast tussen een strak geschoren haag en een wild groeiende struik heel mooi zijn. Of het contrast tussen een mooi kort gemaaid gazonpaadje met hier en daar wat mooi vormgegeven stroken langer gras. Dat is 'bedoeld wild' en dat vind ik dan weer net wel heel erg mooi.


Het is heel persoonlijk hoeveel tijd je wil besteden aan je tuin en hangt ook af van de grootte van je tuin, de levensfase waarin je zit (kan dus veranderen), en nog zoveel zaken. Daarom is het belangrijk de beplanting aan te passen hieraan en de intensiteit van het 'onderhoud' of beheer van de tuin aan aan de tijd die je kan en wil besteden in je tuin. Het moet vooral plezierig blijven om in je tuin te blijven. We moeten zeker vermijden om 'slaaf' te worden van onze tuin, dat kan helemaal niet de bedoeling zijn van onze tuin. Dan kies je beter voor andere groenvormen die minder intensief zijn qua onderhoud en waardoor het dus wel haalbaar is om het mooi te houden.

Heb je een andere vraag?


Ik help je graag! Stuur een mail naar info@tuineninbeweging.be.


To plant a garden is to believe in tomorrow.

keyboard_arrow_up
Website by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x